Med hjælp fra Dr. Oetker
Pebernødderne har en herlig duft af jul og smager himmelsk takket være Dr. Oetker’s Pebernødkrydderi – Og det må lige tilføjes at VillaGlutenfri ikke er betalt for denne anmeldelse:-) Men det er stort set umuligt at få den helt rigtige pebernøddesmag – og når man lider af cøliaki og ikke tåler gluten – ja så bliver man nærmest lykkelig når noget smager som det gjorde engang og så tilmed som “rigtige hjemmebagte pebernødder”.
Ingredienser
220 g glutenfrit havremel* fx økologisk glutenfrit havremel fra REMA 1000 eller alternativ anden glutenfri mel velegnet til kager fx mix-it-universal eller Mix Pâtisserie som begge er velegnet produkter fra Schärs store glutenfrie sortiment.
1 brev Dr. Oetker Pebernøddekrydderi
125 g sukker (Evt. rørsukker)
125 g koldt smør (Evt. laktosefrit)
1 æg str. M/L
Fremgangsmåde
Bland de tørre ingredienser; den glutenfri havremel og krydderiblandingen sammen med sukker. Tilsæt stuetempereret smør og smuldr det i melblandingen. Dejen samles herefter med ægget og trilles til pebernødder. Dejen kan også bruges som udstikkerdej til stjerner, juletræer etc. Dejen kan da med fordel stilles i køleskab 1 times tid forinden.
Særlig info omkring glutenfri havremel
Konsistens:
Den glutenfrie glutenfri havremel gør dejen lidt tørrere (da melet suger mere væske end hvedemel) så hold lidt igen med de sidste 50 g mel som evt. kan tilsættes lidt efter lidt indtil det rette konsistens til pebernøddetrilning opnås, hvor dejen ikke sidder fast på fingrene. Til gengæld bliver konsistensen af de færdige pebernøder virkelig lækre sprøde og så mætter de tilmed:-) Så en håndfyld til madpakken er ingen synd!
Mæthedsfornemmelse:
Fordelen ved at bruge glutenfri havremel* er, at havremel er sødere i smagen samt indeholder mere protein og langt flere fibre end almindeligt hvedemel og derved opnår man en langt højere mæthedsfornemmelse, hvilket gør pebernødderne mere velegnet som juleguf til madpakken.
Vær opmærksom på om du eller din gæst tåler glutenfri havre:
*OBS. Vær opmærksom på, at ved cøliaki tåler man først glutenfri havremel og glutenfri havregryn når tarmens slimhinde er normaliseret. Spørg evt. din læge, ambulatorie eller diætist til råds, hvis du er i tvivl om du tåler dette. Læs evt. mere under: Cøliaki generelt..
Sværhedsgrad, anvendelse og holdbarhed
Denne opskrift er super nem – ligesom de øvrige opskrifter på julesmåkager og julemenu som alle er at finde på VillaGlutenfri.
VillaGlutenfri plejer at bage disse gennem hele julen og medbringe til diverse arrangementer juletræsfest, julebanko, gufkassen på skolen etc. da pebernødderne holder sig friske og sprøde længe ved opbevaring kagedåse foret med bagepapir. I dag findes op mod jul mange små fine velegnede kagedåser eller forrådsglas hos fx Flying Tiger eller Søstrene Grene.
Inspiration
Se flere opskrifter og hjælp til julemaden og julens kagerVillaGlutenfri.dk/hoejtider/jul/ og glæd dig til en jul uden gluten!
Find inspiration til restaurantbesøg, skønne feriedestinationer og opskrifter til en glutenfri hverdag for hele familien på VillaGlutenfri.