At have barn med cøliaki påvirker forskellige faktorer i familielivets dagligdag. Glutenfri madlavning er som oftets tidskrævende og medfører ekstra udgifter til glutenfri og fiberrig kost. Ligeledes skal der altid tages højde for arrangementer uden for hjemmet, det gælder fx børnefødselsdage, uddeling af guf til børnefødselsdage i skole, børnehave og ved fritidsinteresser, madlavning i skoleregi, mad til eftermiddag i fx SFO og i klubben, aftensmad hjemme hos venner og familie, fester etc. Det værste der kan ske for en forældre er at ens barn bliver overset eller ikke kan deltage i fællesskaber derfor kan du med fordel læse videre her….

Forslag til en nemmere hverdag:

Skole / Institution

Køb stort ind af guf sammen med dit barn, lav en kurv som dit barns lærer eller pædagog kan gemme væk/låse inde til fødselsdage, hyggetimer etc. Tjek datoer før du lægger i kurven og sæt navn på det hele med labels.

Flere fødevarerforretninger samt helsekostbutikker i fx Tyskland har et stort udvalg af diverse glutenfrie produkter, fx laver firmaet Schär små kiksevafler med chokolade pakket seperat samt lignende lidt større chokoladebarer, begge produkter sælges i en pakke á 3 stk. Derudover er det en god idé at gå efter fx brownie, som ligeledes kan fås pakket seperat i en pakke med 4 stk.

Guldbarrer er ligeledes uden gluten og kan fås i 125g som er en passende størrelse. Derudover kan anbefales figenstænger og små rosinpakker.

Fødselsdage

Lær dit barn altid at spørge den ansvarlige for maden om de kan tåle den tilbudte mad – også selv om andre som ikke har tilberedt maden sige, at det kan de godt. Også selv om de tror, at der er styr på det! Det er super vigtigt, at de lige tjekker før end de guffer løs!

Ligeså snart dit barn har fået en invitation, så vær allerede klar i spyttet i det du ringer for at takke for invitationen og vender tilbage om dit barn deltager. Spørg ind til hvad familien har tænkt sig at servere, hvis de endnu ikke har, så bed om at blive ringet op når tiden nærmer sig eller aftal at du ringer igen. Det kan være lidt svært, da man som forældre her er inde over andre familiers privatsfære, men fat mod – det handler om, at dit barn kan være deltage i fælleskabet og det er i alles interesse! Fortæl hvilke udfordringer dit barn har, og fortæl, at dit barn selvfølgelig vil medbringe fx glutenfrie burgerboller vær opmærksom på, at ikke alt ketchup, remoulade, mayo tåles, spørg ind til hvilken de har i sinde at købe eller alternativt så sæt tingene af dagen forinden – lav evt. små bøtter med tilbehør, så dit barn ikke skal medbringe i skolen/ institutionen. Husk gør opmærksom på at brød herunder burgerboller skal varmes seperat og at dit barns glutenfrie mad skal holdes afskilt fra glutenholdigt!

I forhold til guf og kage, så sørg generelt altid for, at dit barn fx medbringer en pose stjernemix, vingummibamser, lys (rød) eller mærk (blå) guldbar og alternativt chips fri for gluten (Rema’s og Meny’s egne almindelige chips uden smag er uden gluten).