2 elementer skal du have fokus på:

Madens opbevaring og behandling
Madens indhold af gluten

I forhold til at få de grundlæggende data på plads, kan du hente hjælp i en “obligatorisk” pjece til cøliakipatienter og deres omgivelser.

Et must for dig med cøliaki eller dig med pårørende med cøliaki, eller hvis du fx skal have gæster og skal tilberede en glutenfri menu.

Sundhedsstyrelsen har udgivet en anbefalesværdig og ganske uundværlig brochure – “Cøliaki og mad uden gluten”, pjecen er udarbejdet i samarbejde med øvrige organisationer, herunder bl.a. Cøliakiforeningen, pjecen kan downloades via nedenstående link:

https://www.sst.dk/da/udgivelser/2017/coeliaki-og-mad-uden-gluten

Fra side 31-38 findes det første element, et leksikon over produkter som kan og som ikke kan spises ved cøliaki, print særlig disse sider til venner, klassekammerater og familie. Hele pjecen kan med fordel fremsendes til dine nærmeste samt til skole og anden institution, da pjecen også beskriver øvrige udfordringer som kan være relevante at have indblik i.

Det andet element, som ligeledes er beskrevet i pjecen, er tilberedning og behandling af den glutenfrie kost – alt glutenfrit mad skal holdes adskilt fra glutenholdigt! Dvs. der skal anvendes særskilt bagepapir, bageblade, spækbræt, indpakning og opbevaring etc. Indret evt. et særskilt skab til de glutenfrie produkter.

Vær opmærksom på, at ved cøliaki tåler man først glutenfri havremel og glutenfri havregryn når tarmens slimhinde er normaliseret. Spørg evt. din læge, ambulatorie eller diætist til råds, hvis du er i tvivl om du/pågældende tåler dette.