200 g laktosefri smør – ikke smørbart, rigtigt smør!
2 spsk. fuldkornsrismel
1 spsk. majsmel
1 l laktosefri sødmælk
2 dl laktosefri fløde
1 tsk. allehånde
1/2 tsk. nelliker
2 spsk. ribsgelé
Salt
Peber
Kulør
Smøret smeltes i gryden, tilsæt herefter melet og lad det “brænde” af i et par minutter.
Tilsæt herefter mælken lidt ad gangen når sovsen tykner tilsættes mere mælk, indtil sovsen ikke tykner mere.
Nu kommes ribsgelé, allehånde, nelliker, salt, peber i og koges i gennem til ønskede konsistens, er den for tyk tilføres mere mælk, er den for tynd tilsættes en meljævning (marizena og mælk blandet sammen).
Konsistensen? Sovsen skal sidde fast på kartoflen 😃
Til slut tilsættes kulør til sovsen har den rigtige farve (som man selv bestemmer) men pas på kuløren farvet meget, og smages til med salt og peber.
Dette er en grundopskrift, og kan varietes i det uendelige med og uden kulør, til stuvning, persillesovs, brun sovs, som her marsala sovs, tarteletfyld, med soltørrede tomater osv. osv. osv.